Een specialist in het samenstellen van een

RAAD VAN ADVIES

Een Adviesraad is vaak een eyeopener en stelt je in staat om te werken aan de toekomst van jouw bedrijf. Die externe, onafhankelijke blik helpt je om snel vooruitgang te boeken. Waarom zou jij de pijnlijke punten zelf moeten ervaren als iemand anders met zijn kennis en expertise je ervan kan behoeden?

Advies

Samen gaan we in dialoog, waarbij we starten vanuit een bewust denkproces en een grondige analyse. Hierbij brengen we zowel de behoeften van het bedrijf als die van jou als ondernemer in kaart.

Selectie

Op basis van onze bedrijfsscan en analyse hebben we een duidelijk beeld van waar jullie behoefte aan hebben. Dankzij onze persoonlijke aanpak kunnen we snel geschikte externe adviseurs vinden die aan jouw tafel kunnen plaatsnemen.

Evaluatie

Gedurende het volledige bestaan van de board zorgen wij, na het vormen ervan, voor continue evaluaties. Ook voor bestaande boards bieden we, vanuit ons unieke externe perspectief, inzicht in mogelijke verbeterpunten.

Wat is een Raad van Advies?

Het is op één na het hoogste orgaan in je onderneming: een groep van vaste, onafhankelijke en objectieve personen met als doel de directie het beste uit zichzelf te laten halen.

De Raad van Advies brengt veel kennis met zich mee en zorgt direct voor ervaring. De vertrouwenspersonen maken vaak gebruik van hun uitgebreide netwerk om meer succes voor jouw onderneming te behalen. Het biedt je een helder inzicht in de tactische en strategische koers van je onderneming. Naast de bijdrage aan de verdere ontwikkeling van je onderneming heeft een adviesraad ook een positieve uitstraling naar de buitenwereld, omdat je bezig bent met de toekomst van jouw bedrijf.

Je kunt dus stellen dat de Raad van Advies een kritisch klankbord is voor het managementteam, een denktank waarin de interactie tussen de raad en het management leidt tot kwalitatieve en goed onderbouwde beslissingen. Een Adviesraad kan functioneren voor elk type onderneming, ongeacht de grootte of de fase waarin je je bevindt. Wij helpen op vandaag bedrijven in heel Vlaanderen die actief zijn in verschillende sectoren, van startups tot gevestigde waarden.

Ons doel is om contact te leggen met de juiste experts, zij die ervaring hebben met jouw uitdagingen. Ze zullen een echte meerwaarde bieden door samen met jou oplossingen te vinden voor jouw doelen.

De ​stappen
naar jouw kwalitatieve
Raad van Advies

Stap 1
Bezoek en kennismaking

Om de cultuur en waarden van jouw bedrijf echt te kunnen ervaren, komen we bij voorkeur graag bij jullie langs. We nemen graag de tijd om kennis te maken en vooral te luisteren naar jullie uitdagingen en pijnpunten.

Goed gevoel?

Zodra je ons het vertrouwen geeft, beginnen we meteen aan onze zoektocht naar de juiste kandidaat-adviseurs en/of bestuurders om plaats te nemen in jouw adviesraad.

Stap 2
Search naar de ideale adviseurs

Wij zullen persoonlijk naar jou toekomen om onze shortlist met kandidaten mondeling aan jou voor te stellen. Voor elk gezochte profiel zullen wij telkens 3 kandidaten aan jou presenteren. Het is belangrijk voor ons dat elke adviseur ons kan motiveren waarom het mandaat hem/haar aanspreekt.

In overweging nemen

Jij neemt even de tijd en geeft dan feedback over welke kandidaten jou het meest aanspreken. Vervolgens plannen wij de persoonlijke gesprekken met hen voor jou in. We bieden ondersteuning om je te begeleiden bij het aanpakken van deze gesprekken.

Stap 3
Het persoonlijk gesprek

Pas nadat je de persoonlijke gesprekken hebt gevoerd, kun je bepalen wie er plaats zal nemen in jouw Raad van Advies. Kort samengevat, wij helpen je bij het samenstellen van een Raad van Advies met actieve adviseurs die een sterke affiniteit hebben met jouw onderneming en waarbij er een persoonlijke klik is.

De start van jouw Raad van Advies

Wij zullen alle nodige documenten voorzien, zodat je volledig ontzorgd wordt. Ook zijn we altijd bereikbaar om je te ondersteunen bij de agenda, verslagen en indien gewenst om de huidige werking te evalueren. Je kunt op ons rekenen voor continuïteit en assistentie gedurende het hele proces.

Wat doet een Raad van Advies?

Het doel van een Adviesraad is om jouw bedrijf op een kostenefficiënte en tijdbesparende manier naar 'the next level' te brengen. Het verleent jou eerlijk en onafhankelijk advies met betrekking tot de bedrijfsvoering van jouw onderneming.

Vanuit verschillende invalshoeken gaat de adviesraad het gesprek met jou aan over wat strategisch en tactisch het beste is voor jouw bedrijf. Het is een informeel orgaan dat advies geeft op punten waar de organisatie op dit moment behoefte aan heeft, variërend van marktgroei tot financiering, netwerken en interne organisatie.

Elke onderneming kent uitdagingen waarbij de expertise en het netwerk van een externe board of Raad van Advies essentieel is. Of het nu gaat om snelle groei, het navigeren in roerige wateren, het maken van strategische keuzes zoals herpositionering, het uitstippelen van een 'go-to-market' strategie, het verkennen van internationale markten, of het omarmen van digitalisatie. Ook bij de voorbereiding op verkoop of overnames, het inspelen op ESG-normen, of simpelweg de wens voor objectieve, externe inzichten; een adviesraad biedt de onbevooroordeelde kennis en begeleiding die jouw bedrijf naar het volgende niveau kan tillen.

Je kunt ervan uitgaan dat de Adviesraad vier tot zes keer per jaar bijeenkomt. De adviseurs zijn ook beschikbaar tussen de vergaderingen door en blijven bereikbaar voor specifieke vragen of om even te sparren. Goed om te weten is dat we de afspraken voor het eerste jaar direct inplannen, zodat je gericht naar elke sessie kunt toewerken en het maximale rendement kunt behalen.

Wie zijn onze adviseurs - bestuurders?

Ons Boardplus netwerk en onze database vormen een community van sterke en gepassioneerde mensen, allen gedreven om andere bedrijven te helpen groeien. Het is het vermelden waard dat Lynn meer dan 7 jaar ervaring heeft in het plaatsen van Boards, waardoor haar netwerk zowel groot als kwalitatief is.

We blijven voortdurend bouwen aan onze hoogwaardige pool van ervaren kandidaten. Wie zijn onze adviseurs en bestuurders? Het zijn altijd toegankelijke en down-to-earth personen die zelf een indrukwekkend parcours hebben afgelegd. Ze zijn ondernemers of hebben C-level functies bekleed, en hebben de juiste motivatie om anderen te helpen.

Onze selectieprocedure gaat veel verder dan enkel het doorspitten van cv's. Enkel de kandidaten die onze interesse wekken, worden uitgenodigd voor een diepgaand en persoonlijk interview op ons kantoor, waarbij we hen confronteren met pittige vragen... Niet iedereen haalt het tot in onze pool van kandidaten. Want om een kwalitatieve Raad van Advies te waarborgen, vinden we het cruciaal om onze kandidaten ook op persoonlijk vlak te doorgronden. Alleen zo kunnen we de perfecte match maken tussen adviseur en bedrijf.

Een soepele samenwerking is van groot belang. Daarom hechten we veel waarde aan de waarden en doelstellingen bij het selecteren van jouw adviseurs. Tijdens het kennismakingsgesprek proberen we door middel van gerichte vragen hun persoonlijkheid te achterhalen. Immers, een goede klik op alle vlakken is essentieel tijdens jouw adviesraad. We raden aan om een evenwichtige samenstelling te hebben met zowel mannen als vrouwen en een mix van verschillende leeftijden. Hoe diverser, hoe beter.

Trotse partner van...

Voor wie?

Bij ons bent u aan het juiste adres, of u nu een klein bedrijf runt of een grote organisatie. Wij bieden onze diensten aan bedrijven van alle groottes, van KMO's tot zeer grote ondernemingen, verspreid over heel Vlaanderen. We geloven sterk in de waarde van een externe board voor bepaalde bedrijven en zullen dit zeker overwegen en aanbevelen wanneer we van mening zijn dat het waardevol kan zijn voor onze klanten.

Wij begrijpen dat de juiste adviseurs en bestuurders cruciaal zijn voor het succes van jouw bedrijf, ongeacht de omvang ervan. Daarom gaan wij actief op zoek naar hooggekwalificeerde professionals die uw organisatie kunnen versterken en u kunnen helpen bij het behalen van jouw doelstellingen. Of u nu behoefte heeft aan strategisch advies, financiële expertise, operationele optimalisatie of andere belangrijke vaardigheden, wij hebben een uitgebreid netwerk van ervaren professionals die klaar staan om u te ondersteunen.

Onze focus ligt op het begrijpen van uw specifieke behoeften en het vinden van de juiste match tussen uw bedrijf en onze adviseurs en bestuurders. Wij geloven in een persoonlijke aanpak en streven ernaar om een diepgaand inzicht te krijgen in uw bedrijfscultuur, doelen en uitdagingen. Op die manier kunnen wij u voorzien van professionals die niet alleen over de vereiste vaardigheden en expertise beschikken, maar ook goed passen binnen uw organisatie.

Goed begonnen is...

Advies

Het is de bedoeling dat je jouw zorgen en vragen aan ons voorlegt om advies in te winnen. Het advies dat we geven, heeft een niet-bindend karakter.

Vertrouwelijk

Alles wat besproken wordt, is vertrouwelijk. De adviseurs hebben geen beslissingsbevoegdheid zoals in een Raad van Bestuur. Het blijft jouw bedrijf en jij behoudt de eindverantwoordelijkheid & beslissingsbevoegdheid.

Weinig administratie

Een Raad van Advies is inderdaad geen wettelijk orgaan, waardoor de vereisten en formaliteiten beperkter zijn. We streven ernaar om jou volledig te ontzorgen bij alles wat nodig is.

Belangrijk!

De juiste selectie

Het is van cruciaal belang om personen te vinden met complementaire kennis. Een diverse expertise zorgt voor een waardevolle mix van kennis en ervaring.

Persoonlijkheid

We streven ernaar om alleen samen te werken met mensen die een positieve instelling hebben. Zowel onze klanten als onze adviseurs zijn eerlijke en betrokken personen die vastberaden zijn & doorzettingsvermogen tonen.

Frequentie

Voor een goede werking raden wij aan dat de Raad van Advies 4 tot 6 keer per jaar bijeenkomt. Een effectieve sessie duurt doorgaans 3 à 4 uur. 


Nu starten? 

Het ideale moment om een Raad van Advies op te richten, bepaal je uiteraard zelf, maar veel ondernemers geven achteraf toe: "Had ik het maar eerder gedaan!"

Als je je in de groeifase bevindt en ruimte wilt hebben om te bewegen en te pionieren, maar tegelijkertijd behoefte hebt aan een groep intelligente mensen binnen je organisatie die op strategisch en tactisch niveau met je meedenken, dan ben je klaar voor een Raad van Advies. Het helpt je om bewust stil te staan bij de toekomst van je onderneming, waarbij de externe blik je dwingt om aan je bedrijf te werken.

Met zoveel uitdagingen en snelle ontwikkelingen is het waardevol om een groep objectieve vertrouwenspersonen te hebben die je ondersteunen, meedenken en je netwerk vergroten met diepgaande kennis en ervaring. Hierdoor kun je de vrijgekomen tijd gebruiken om de dingen te doen waar je van houdt en die je energie geven.

Een Raad van Advies versterkt niet alleen jou als ondernemer, maar ook je managementteam.

Waarom samenwerken met Boardplus?

Goede vraag! Wellicht komt het doordat wij zelf als ondernemers de groeipijnen hebben ervaren en daardoor een diepgaand begrip hebben van wat jij doormaakt. Mensen vertellen ons dat onze enthousiaste manier van werken inspirerend is. Bovendien beschikken we over een zeer kwalitatief netwerk. Lynn heeft meer dan 8 jaar ervaring in deze specifieke branche, wat ons in staat stelt om deuren te openen en connecties te leggen.


Bij Boardplus draait alles om meerwaarde. Het plaatsen van een board is slechts het begin. We gaan verder, zorgen voor een permanente evaluatie en optimaliseren continu het proces om de output te maximaliseren. We blijven altijd beschikbaar als tussenpersoon en streven ernaar het maximale uit elke samenwerking te halen.


We willen je écht helpen. Luisteren naar jouw uitdagingen en pijnpunten staat centraal. We geloven oprecht dat het samenbrengen van de kennis en ervaring van ervaren professionals jouw bedrijf kan voorzien van een voorsprong door middel van 'vóórdenken'.


We willen de drempel naar een Raad van Advies verlagen, omdat we hebben gemerkt dat sommige ondernemers ten onrechte denken dat dit alleen voor grote organisaties is. Wat de fase van jouw onderneming ook is, de uitdagingen lijken vaak op elkaar.


Onze missie is het vinden van experts met ervaring in jouw specifieke uitdagingen. Deze experts zullen samen met jou werken, eerlijke feedback geven en oplossingen zoeken om jouw doelen te bereiken. Gedurende de samenwerking nemen wij onze verantwoordelijkheid, begeleiden we je en zorgen we ervoor dat je bedrijf op een verantwoorde manier kan groeien.​Eerlijk gezegd, ik heb als ondernemer zelf vaak mijn grenzen ervaren en dat heeft me gefrustreerd. Als bestuurder van een KMO vond ik het moeilijk om mezelf te omringen met experts. Ik dacht oprecht dat het niet voor mij was weggelegd. Nu ben ik ontzettend blij dat ik samen met Lynn de drempel naar een Raad van Advies kan verlagen en kan laten zien hoe waardevol het is voor elk type organisatie. Daarom geloof ik oprecht dat een Raad van Advies voor elke onderneming van onschatbare waarde kan zijn.

Olivier Maes • Oprichter Boardplus BV 

 ​Veelgestelde vragen

Absoluut!

Met veel plezier nemen wij de verantwoordelijkheid op ons om niet alleen de samenstelling en zoektocht naar een Raad van Advies te verzorgen, maar ook naar een krachtige en effectieve Raad van Bestuur. Wij zijn er volledig toegewijd om jou te begeleiden en te ondersteunen bij het vormen van een hoogwaardige raad van bestuur voor jouw bedrijf.

We hebben al lopende projecten waarbij we succesvol raden van bestuur samenstellen voor verschillende bedrijven. Onze ervaring en expertise stellen ons in staat om nauwkeurig te beoordelen welke profielen het beste passen bij de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf. We zijn enthousiast om deze kennis en inzichten te gebruiken om ook jou te ondersteunen bij het vormen van een sterke en competente raad van bestuur.

Een Raad van Advies met onafhankelijke adviseurs kan verschillende voordelen bieden voor een organisatie, zoals:

  1. Objectiviteit: Onafhankelijke adviseurs hebben geen directe banden met de organisatie en zijn daarom in staat om objectiever en kritischer naar de bedrijfsvoering te kijken. Dit kan helpen bij het identificeren van problemen en het ontwikkelen van oplossingen die niet beperkt worden door interne politiek of persoonlijke relaties.
  2. Breder perspectief: Onafhankelijke adviseurs brengen vaak een bredere ervaring en kennis mee, die kan helpen bij het verkennen van nieuwe kansen en uitdagingen. Door de input van externe experts te integreren, kan een organisatie beter voorbereid zijn op toekomstige veranderingen.
  3. Meer vertrouwen: Een Raad van Advies met onafhankelijke adviseurs kan bijdragen aan het verhogen van het vertrouwen van stakeholders, zoals investeerders, klanten en leveranciers. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een organisatie de expertise en reputatie van een onafhankelijke adviseur kan aantonen.
  4. Netwerken: Onafhankelijke adviseurs hebben vaak een breed netwerk van contacten en kunnen de organisatie helpen bij het vinden van nieuwe partners, klanten of investeerders.


  1. Het selecteren van de verkeerde adviseurs: Het is belangrijk om adviseurs te selecteren die passen bij de behoeften en doelstellingen van de organisatie en die de nodige expertise en ervaring hebben. Als de verkeerde adviseurs worden gekozen, kan dit leiden tot verkeerde beslissingen of weinig waarde toevoegen. Daarom zetten wij in op een zeer grondige selectie & screening, de onderlinge match is doorslaggevend om de kwaliteit en output te garanderen.
  2. Gebrek aan duidelijke doelstellingen: Als de doelstellingen van de Raad van Advies niet duidelijk zijn gedefinieerd, kan dit leiden tot verwarring en ineffectieve samenwerking. Het is belangrijk om vooraf duidelijke doelstellingen te bepalen en deze met de adviseurs te communiceren.
  3. Het negeren van advies: Als de organisatie geen actie onderneemt op basis van de aanbevelingen van de Raad van Advies, kan dit leiden tot frustratie bij de adviseurs en tot een verspilling van tijd en middelen. Het is belangrijk om open te staan voor de feedback van de adviseurs en deze serieus te nemen.
  4. Conflicten of belangenverstrengeling: Als er conflicten ontstaan tussen de adviseurs of als er sprake is van belangenverstrengeling, kan dit de integriteit en effectiviteit van de Raad van Advies aantasten. Het is belangrijk om dit te voorkomen door duidelijke regels op te stellen en de adviseurs regelmatig te evalueren.
  5. Investering: Het opzetten en onderhouden van een Raad van Advies brengt een investering met zich mee. Het is belangrijk om deze kosten zorgvuldig te overwegen en te evalueren of de voordelen opwegen tegen de investering.

Ja, een adviesraad kan zeker zinvol zijn voor een KMO (kleine of middelgrote onderneming). Ondanks dat KMO's vaak minder omvangrijk zijn dan grotere organisaties, worden zij vaak geconfronteerd met complexe en uitdagende kwesties. Het kan voor een KMO dan ook een uitdaging zijn om over de nodige kennis en expertise te beschikken om deze kwesties op te lossen en te groeien.

Een adviesraad kan dan uitkomst bieden, omdat het KMO's toegang geeft tot externe deskundigen met verschillende vaardigheden en achtergronden. Deze experts kunnen helpen bij het identificeren van kansen en uitdagingen, het ontwikkelen van strategieën en het nemen van beslissingen. Bovendien kan een adviesraad fungeren als een klankbord voor het management van de KMO en zorgen voor frisse inzichten en nieuwe perspectieven.

Een adviesraad kan ook de geloofwaardigheid van een KMO verhogen bij stakeholders, zoals klanten, investeerders en financiële instellingen, omdat het aantoont dat de KMO zich inspant om professioneel advies in te winnen om haar bedrijf te verbeteren en te laten groeien.

Het is echter belangrijk om zelf te overwegen of de kosten en tijd die nodig zijn om een adviesraad op te zetten en te onderhouden, opwegen tegen de potentiële voordelen voor de KMO.

Een Raad van Advies kan gezien worden als een investering in de toekomst van een organisatie, waarbij de focus ligt op het behalen van langetermijndoelstellingen en het waarborgen van duurzame groei. Door de inzet van een Raad van Advies kan een organisatie profiteren van de kennis, ervaring en netwerken van externe experts, waardoor betere beslissingen kunnen worden genomen en nieuwe kansen kunnen worden geïdentificeerd.

Hoewel de kosten voor een Raad van Advies kunnen variëren, is het belangrijk om te onthouden dat de waarde van een Raad van Advies niet alleen kan worden uitgedrukt in termen van financiële resultaten. Een Raad van Advies kan bijdragen aan de verbetering van de bedrijfscultuur, de professionalisering van het management en de versterking van het imago van de organisatie. Deze indirecte voordelen zijn moeilijker te kwantificeren, maar kunnen op lange termijn van onschatbare waarde zijn.

Het is dus belangrijk om te investeren in een Raad van Advies met het oog op de lange termijn en de potentiële voordelen zorgvuldig af te wegen tegen de kosten.

De kosten omvatten doorgaans vergoedingen voor de adviseurs volgens de marktconforme tarieven. Naast de directe kosten zijn er ook indirecte kosten, zoals de tijd en middelen die nodig zijn om de Raad van Advies op te zetten en te onderhouden. 

De selectie en samenstelling hangt af van het type bedrijf (size, fase, omzet) en uiteraard van de adviseurs - bestuurders die we voor jou zoeken. We zijn hierin onmiddellijk zeer open en transparant, zo kunnen we na een eerste kennismaking snel meegeven wat de investering bedraagt.

Wij werken over gans Vlaanderen voor heel wat verschillende type bedrijven.

Wij zijn actief in heel wat verschillende sectoren, van startup tot een uit de kluiten gewassen gevestigde waarde, en een mix tussen dienstverlenende en industriële bedrijven. Je mag stellen dat 80% van onze opdrachten uit het Kmo segment komen.

Door tijd te maken om door actief te luisteren naar jouw pijnpunten en uitdagingen, dat is belangrijk om straks de juiste profielen te kunnen voorstellen. 

Belangrijk, we zetten in op een doorgedreven screening, in onze poule met adviseurs is enkel plaats voor adviseurs met de juiste drijfveren. Naast het cv. gaan wij tijdens een gericht en persoonlijk interview op zoek naar hun persoonlijkheidskenmerken. Om de kwaliteit te garanderen is de onderlinge chemie tussen de ondernemer en z'n onafhankelijke adviseurs doorslaggevend, daarom is het belangrijk om hen echt goed te leren kennen.

Daarenboven...

Bij boardplus organiseren wij meermaals per jaar een adviseurs-bestuurdersopleiding.

Onze opleiding kan een grote meerwaarde bieden voor een kwalitatieve raad van advies, dit doen we door het vergroten van de kennis en vaardigheden van onze adviseurs en bestuurders die straks deel uitmaken van jouw raad. Door middel van onze opleiding kunnen adviseurs en bestuurders bijvoorbeeld leren hoe ze beter kunnen communiceren, hoe ze hun analytische vaardigheden kunnen verbeteren, hoe ze risico's kunnen beoordelen en hoe ze beter kunnen samenwerken als een team.

Een goede adviseurs-bestuurdersopleiding kan ook helpen om de deelnemers te voorzien van een gemeenschappelijk kader en een gemeenschappelijke taal, wat de samenwerking in de raad van advies kan verbeteren.

Kortom, een adviseurs-bestuurdersopleiding kan een grote meerwaarde bieden voor de kwaliteit van jouw raad van advies, door de kennis en vaardigheden van onze experts te vergroten en hun samenwerking te verbeteren. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een betere advisering en besluitvorming binnen jouw organisatie.

Onze focus ligt op klanttevredenheid en enkel en alleen op kwaliteit.

IS EEN RAAD VAN ADVIES IETS VOOR JOUW BEDRIJF ?

Laat ons gewoon kennismaken, we luisteren naar jouw uitdagingen... Op die manier kunnen we inschatten of een Raad van Advies ook zinvol is voor jouw bedrijf.

Mensen spreken mensen...

Olivier Maes

Founder


Call 0472 91 42 25
Mail OlivierLinkedln 

Lynn Rambour

General Manager


Call 0472 26 02 08
Mail LynnLinkedl​​​​​​n


We luisteren graag naar jouw uitdagingen
Meerdere opties mogelijk
Splits e-mailadressen met een komma.

 Thx! 
Nu is het aan ons, we gaan aan de slag en nemen snel met jou contact, tot binnenkort!